wtorek, 10 września 2013

BUŁKI HAMBURGEROWE






Składniki:

Zaczyn: 200g mleka o temp. 35C, 1 łyżka drożdży instant, 200g mąki

200g mleka o temp. 35C
2 łyżeczki miodu
370g mąki
2 łyżeczki soli
75g miękkiego masła
jajko do posmarowania
sezam do posypania (opcjonalnie)


Wykonanie:

Zaczyn. Do mleka wsypać drożdże i zamieszać. Odczekać minutę i znowu zamieszać. Wmieszać mąkę i odstawić do wyrośnięcia na godzinę. Po tym czasie dodać mleko i miód, a na koniec mąkę. Wyrabiać ciasto przez około 2 minuty, po czym odłożyć je na 15 minut, aby odpoczęło. Następnie ciasto posypać solą i wyrabiać, aż będzie elastyczne dodając masło w trzech porcjach. Po wyrobieniu odłożyć ciasto do wyrośnięcia na około 30 minut. Po tym czasie ciasto wyjąć z misy i podzielić na 10 równych części (około 100g). Z każdego kawałka formować płaskie bułeczki i układać na blasze do pieczenia. Całość odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut. Następnie posmarować bułeczki roztrzepanym jajkiem i posypać ziarnem sezamu. Piec w temperaturze 190C
przez 20 - 25 minut.




Na podstawie przepisu Nicka Malgieri z książki pt. "Nick Malgieri's bread".


4 komentarze: