czwartek, 4 kwietnia 2013

JAPOŃSKA SAŁATKA Z RZODKWI Z SOSEM ŚMIETANOWO-CYTRYNOWYM



Według Jamiego Olivera.

Składniki:

1 biała rzodkiew
3 garście kiełków rzodkiewki (Jamie wykorzystał rzeżuchę)

1 cytryna
3 łyżki oliwy
3 łyżki kwaśnej śmietany
2 czubate łyżeczki musztardy Dijon
sól, pieprz i sos sojowy do smaku

Wykonanie:

Rzodkiew obrać i pokroić obieraczką do warzyw na szerokie wstążki (jak makaron tagliatelle). Przełożyć do miski i wymieszać z kiełkami rzodkiewki. Polać sosem. W celu przygotowania sosu należy przekroić cytrynę na pół. Połówki przypiekać na patelni grillowej przez około 5 minut, po czym wycisnąć z nich sok i dokładnie wymieszać z pozostałymi składnikami sosu. Doprawić do smaku.

2 komentarze:

  1. Pyszności!
    Pięknie wygląda.
    U mnie też jedzenie z Azji.

    OdpowiedzUsuń
  2. w prostocie siła! super sałatka, z chęcią bym zjadła do obiadu :)

    OdpowiedzUsuń